Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Islam kan inte längre betraktas som ofelbar

2017-06-04

Med anledning av attentatet igår vill jag rekommendera dagens ledare i SvD av Birgitta Ohlsson.

Efter Förintelsens fasor lovade världssamfundet att ingripa vid brott mot mänskligheten. Det är utifrån det löftet Sverige inte kan stå bredvid och titta på när en totalitär islamistisk stat byggs. 

Och det är utifrån det löftet som det är så viktigt att det politiska Sverige kan enas mot den islamistiska extremismen. Vi har inte råd att vara naiva. 

Som Per Ahlmark skrev: ”Idékampen mot islamismen kan inte vinnas om babblande intellektuella i väst tillåts dominera debatten med sina ursäkter för förtrycket och perversa teorier om dess rimlighet”. 

Låt inte islamismens mördarideologi komma undan. Här behövs en ideologisk offensiv på samma sätt som anständiga demokratiska krafter alltid tagit avstånd från nazism och kommunism.

Det är tydligen väldigt svårt att se nyktert och rationellt på religion, särskilt islam. Vi har stött på antagandet att islam är en felfri religion, och dess negativa konsekvenser skulle bero på att gärningsmannen därför inte är en ”riktig muslim”. Vi har stött på idékonstruktioner rörande kolonialism och utanförskap i syfte att rentvå islam. Trots att vi aldrig har haft några problem med att tillskriva politiska inriktningar negativa konsekvenser, stöter vi fortfarande på tanken religiöst motiverat våld kanske egentligen är politiskt. Eller något annat. En person kan spendera hela sitt liv på att bedyra sin religiösa övertygelse bakom ett illdåd, för att någon aningslös person sedan ska avfärda det som politiskt, utan att ha lagt en enda sekund på att försöka förstå gärningsmannens ståndpunkt.

Men det som gör att många muslimer är sympatiska människor med goda värderingar, är att de inte tar sin religion på så stort allvar, att de inte lever efter Haditherna och att de värderar humanismen högre än sin religion.

Kategorier: Islamism, Politik, Religion

Ett svar till “Islam kan inte längre betraktas som ofelbar”

 1. Gunnar Lundh skriver:

  Uppenbart att min tidigare politiska favorit, Birgitta Ohlsson, nu svänger till att vara än mer tydlig mot islamismen.

  Nu kommer dessa "jag har alltid sagt att …", "som jag tidigare har sagt …" att stå fram mycket tydligt i kommande inlägg.

  Här finns det också: "Jag har aldrig förstått denna beröringsskräck inför islamismens olika skepnader och den sedvanligt svenska oförmågan att ta ställning mot totalitarism …"

  Jodå, det är möjligt att du Birgitta har varit LITE tydligare mot islamismen men jag förväntar mig inte något rakryggat och kraftfullt agerande från dig ändå.

  Man tillåter t.ex. inte byggen av moskéer som inte garanterar att

  1. Kvinnor tillåts predika och yttra sig
  2. Kvinnor inte skall iklädas speciella plagg
  3. Kvinnor inte skall placeras längst bak i lokalen

  Det borde vara en nummer 4 också.

  Att man tar avstånd från alla inslag i Koranen där det står "Alla otrogna skall dödas" och liknande.

  Jodå, det gäller Bibeln också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips