Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Mormonerna kommunicerar Guds plan

2018-04-28

I en reklamfilm för mormonismen deklarerar organisationen sin förmodade unika kännedom om Guds plan för vår lycka, naturligtvis utan att redovisa sin metod. I detta läger bleknar frågan om hur man vet något bredvid frågan om vad man vet. Filmens speaker säger, fritt översatt:

Alla är rädda, rädda för mörkret, rädsla för ensamhet, rädsla för betydelselöshet. Vi tenderar att vara rädda för det okända, och döden är något av det mest okända. Döden kan orsaka ängslan och kan framstå som det dystra slutet, så låt oss upplysa om döden! Döden är en del av Guds plan! Först levde vi som andar med Gud. Sen föddes vi i en fysisk kropp på jorden. När vi sedan dör, lever vår ande vidare, och återförenas med våra avlidna vänner och släktingar. 

En av Guds mest spektakulära idéer är att vår ande ska förenas med vår fysiska kropp! En återuppstånden, perfekt kropp! Du kanske funderar hur detta är möjligt? Det beror på att Jesus har återuppstått, vilket betyder att alla kan återuppstå efter sin död, så att vi för alltid kan leva med Gud och dem vi gillar. Allt är en del av Guds stora plan.

Va? Håller mormonismen, såsom den presenteras här? Är verkligen rädsla det enda alternativet till deras specifika vidskepelse? Är verkligen döden ett dystert slut? På vilken grund opponerar man sig? Om Gud finns, behöver han verkligen då ge oss ett tillfälligt fysiskt liv för att vi ska uppskatta evigheten med honom utan att tröttna? Har vi verkligen levt som andar innan vi föddes? Var inte det i så fall bra nog? Har verkligen Jesus återuppstått, och om så, hur vet vi att han inte var ett unikt fall? Behöver vi vår kropp för att leva, eller kan vi rädda planeten jorden från vårt överutnyttjande genom att begå kollektivt självmord?

Och vidare, efter flera miljoner år som ande i evigheten efter vår fysiska död, kommer vi inte tröttna på oss själva? Varför försörjer kroppen en energikonsumerande hjärna, när man förmodar att vara självmedveten även utan den? Därefter kan den som tror att ondska beror på människans fria vilja fundera på om detta även gäller i himlen, och i så fall, huruvida evigheten spenderas med eller utan ondska? Och fri vilja? Men jag förmodar att reklamfilmen vänder sig till den som är rädd, inte den som är öppensinnad.

Kategorier: Pseudovetenskap, Religion, Skepticism, Teologi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips