Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Skolbarn behöver lära sig om mat

2018-07-09

Om det är något som vi har riktigt, riktigt gott om i Sverige så är det pengar. Trots att staten har enorma utgiftsposter i sin budget, så går det bra för Sverige. Vi får in de pengar som vi behöver, och hur pengarna fördelas, beror på vad regeringen prioriterar. Över etthundra miljarder kronor av statens pengar går årligen till landets kommuner, som i sin tur dessutom försörjer sig på inkomstskatt. För just min hemkommun, Örebro, är utbildning en stor utgiftspost, men man lägger t.ex. mer än dubbelt så mycket av sina pengar på kultur än på vuxenutbildning, vilket visar att det inte bara finns pengar för allmännyttan utan även för invånarnas guldkant. Och apropå guldkant, så finns det förbättringspotential inom ett område som faktiskt kan ge en hel del tillbaka till samhället, nämligen skolmaten.

När jag gick i skolan på 80-talet höll man fram en talrik till en mattant som slevade på någon form av gryta som skulle agera bukfylla. Idag är skolmaten bättre och kan liknas med en medioker lunchbuffé i ett skabbigt industriområde, men det är fortfarande inget jag skulle äta eller skulle önska att någon annan äter. Även mat är nämligen kultur. Barn behöver lära sig att mat inte bara ska mätta hunger, utan att en måltid är en upplevelse och en faktor för livskvalité. Istället för att barnen hämtar mat på en buffé, anser jag att de ska hämta en bricka med en trerättersmiddag. Det ger barnen en chans att få saker på sin talrik de kanske inte skulle ha plockat på buffén, och ett fint upplägg kan inspirera dem till att faktiskt äta och njuta av den maten.

Maten behöver inte vara speciellt avancerad. En förrätt kan bestå av två sparrisar, en ägghalva och hollandaisesås. En efterrätt skulle kunna vara en enkel kompott. Men det ska få kosta några kronor mer än den tia maten kostar idag, vilket är en god investering. Jag tror att en smak för livets goda inte bara ökar det psykiska välmåendet, utan även det fysiska, för att det t.ex. kan ge McDonalds en match. Barn som växer upp med god smak, går inte frivilligt till ett sådant ställe, vilket även kan vara bra för miljön. Så eftersom pengarna finns, tycker jag att skolmaten ska prioriteras – servera inte skolbarnen något som du själv inte är beredd att äta.

Kategorier: Skattepengar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips