Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vi behöver göra det lite billigare att anställa personer

2022-02-12

Jag minns när jag gick i gymnasiet, drack folköl och skrålade på Internationalen, en kampsång som ställde individens frihet framför den starka statens väl. ”Både stat och lagar oss förtrycka vi under skatter dignar ner.” På den tiden fanns staten för oss, inte vi för staten. På den tiden var man ”punk” om man ifrågasatte etablissemanget, och ”Staten och kapitalet” med Ebba Grön ansågs fortfarande bära det budskapet från det regimkritiska originalet, ”Den ena handen vet vad den andra gör” av Blå Tåget. Socialdemokraternas kontroll över landet fick ett kort avbrott under 1970-talets andra hälft, till förmån för Centerpartiet – det var alltså innan nazistiska rötter var något dåligt – men har sedan dess varit mer eller mindre konstant, och avbrotten i och med regeringen Bildt och regeringen Reinfeldt var ganska tveksamt framgångsrika. 

Sedan dess har ”skattetryck” blivit synonymt med ”skatteintäkt”, och skatteintäkter är ju bra, eller? Tanken är att ju mer vi betalar för välfärden är, desto mer pengar får staten att röra sig med när välfärden finansieras. Om det vore sant, skulle lågprisbutiken Walmart ha tjänat ännu mer pengar på att vara NK än på att vara Walmart. Det är alltså inte säkert att betalningsviljan ökar om man får mindre för pengarna – det är sant när man inte kan göra andra val, men på en fri marknad är det definitivt inte sant. Tvärt om, om det är lättare för företag att tjäna pengar på att anställa människor om det inte är förenat med för höga skatter och avgifter att göra så, och om fler kommer i arbete så är det fler som bidrar till värdeskapandet, vilket t.ex. pengar som betalas ut i bidrag inte gör. Det är alltså bra för landet som helhet att skattesatsen är låg, och det som är bra för landet är särskilt bra för samhällets svaga.

Det finns områden där skattetryck och skatteintäkt korrelerar. Teaterbiljetter är inte ett sådant område, för nästan alla som går på teater är personer som har råd att gå på teater, och därför vill man inte ha för hög moms på teaterbiljetter. Dambindor är nästan ett sådant område, för många köper dem även om de är dyra, och därför har vi den högsta momssatsen på dambindor. Bensin är definitivt ett sådant område.

Dyrare bensin ger högre intäkter för staten, då momsen är en andel av priset, eftersom din bensinbil inte kan köras på ljus och kärlek. Det mesta okynneskörandet är redan borta när literpriset passerade tio kronor, men det går inte att välja bort bilen helt för alla. Någon som bor utanför kollektivtrafiken kanske behöver handla mat, någon annan kanske behöver ta sig till jobbet. Men när val kan göras, är inte sambanden mellan ”skattetryck” och ”skatteintäkt” lika självklara. Om ett bolag säljer Dickens böcker för 40 kr/styck och ett annat bolag säljer samma böcker för 80 kr/styck, kanske fler personer väljer att betala 40 kr, vilket innebär att den med lägre påslag tjänar mer. När det handlar om momssatser och skatter så kan man inte välja, men ofta kan man det. När en företagare kan anställa personer till en lägre avgift och får behålla en större andel pengarna som den anställde genererar, kommer givetvis företagaren både att vilja anställa fler personer och kanske förmå att betala varje anställd bättre. För den som driver företag vill tjäna pengar, och att betala personer för att utföra saker som gynnar det målet är centralt.

Kategorier: Bidrag, Politik, Skattepengar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips