Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Godhet och ondska eller bara olika åsikter?

2019-06-22

Vissa brukar säga att högern betraktar vänstern som meningsmotståndare medan vänstern betraktar högern som fiender – inte sällan ondskefulla fiender. Jag köper det inte, eftersom jag vet att det finns många intellektuella även på vänster planhalva, men fenomenet förekommer, inget snack om saken. Skillnaden mellan höger och vänster är jag och vi. Jag har hjärtat till vänster för att jag har ett hjärta. Och så vidare. Därför är det lika bra att det återigen påpekas: Politik handlar om viljan att göra världen bättre.

Vänstern vill konfiskera så mycket som möjligt av folks pengar, för att lämna tillbaka en del av dem, öronmärkt. Behöver någon nya glasögon så ska hon få nya glasögon. Behöver någon annan läsa en bok, ska boken finnas i bibliotekets låneutbud. Och så vidare. Detta är naturligtvis inte ondska, utan en fördelningspolitisk teori som syftar till att förbättra för utsatta.

Högern vill konfiskera så lite som möjligt av folks pengar. I ett välfungerande samhälle ska vem som helst kunna tjäna ihop till sitt uppehälle och kunna köpa både glasögon och böcker till sina barn. Drömmen om individens makt över sin egen tillvaro må vara en ouppnåelig utopi (vilket jag inte tror att det är) men det handlar definitivt inte om ondska, utan blott om ett annat recept för välstånd.

Lösningen är givetvis att samtala. Om man förskräcks över sänkt moms på e-böcker, kanske kommunikation och meningsutbyte är en bättre väg till samförstånd än vad domedagsprofetior om statens minskade makt är. För en stark stat som vet vårt bästa och föreskriver vårt agerande är bara en väg till välstånd – det är vänsterns strategi. Frånvaron av detta är egentligen inte ett uttryck av ondska. Högerns strategi handlar om att ge samhällets svaga makt över sin situation, vilket inte med nödvändighet innebär öronmärkta bidragspengar till glasögon, utan kanske förmågan att köpa glasögon. Det är helt rimligt att förespråka det ena eller det andra, men det är inte det minsta rimligt att vara omedveten om dem flora av åsikter som florerar, samtidigt som man hävdar att man själv står i det goda lägret, eftersom det är vad meningsmotståndaren anser sig göra. I bästa fall: Också.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips