Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Pernilla Ström vs. Tino Sanandaji om SCB’s trovärdighet

2017-07-08

Pernilla Ström är journalist och civilekonom, Tino Sanandaji är nationalekonom och författare. Igår möttes de i en debatt på Facebook kring följande påstående av Ström: ”Ungefär hälften av dem som kom 2015 till Sverige är syrier. De har en utbildningsnivå och en yrkeskunskap som speglar ungefär en svensk normalbefolkning.”

Ströms påstående kommer av ett dystert inlägg från Sven-Otto Littorin, som bemöts av Ström som i sin tur säger sig komma med ”glada nyheter”. Det som fångar mitt intresse av meningsutbytet, är att två respektabla personer, med relevant sakkunskap, står så långt ifrån varandra i frågan vad flyktingmottagandet gör med kompetensnivån i Sverige. Samtalet kokar ganska fort ner till frågan om Statistiska Centralbyråns trovärdighet.

Tino: ”Inte enligt Sveriges officiella statistik. Här är en länk till SCB. En tiondel av syrier är högutbildade jämfört med en fjärdedel av normalbefolkningen, och andel förgymnasialt utbildade är mångdubbelt större.

Frågan du bör ställa dig är varför du inte känner till detta, och varför det är så viktigt för många att envist upprepa verklighetsfrämmande påståenden. Inga problem löses av okunskap och önsketänkande. Här är en länk till SCB. Jag utgår ifrån att alla som menar väl kommer ta till sig fakta.”

Pernilla: ”Tino, jag gav väl en hint i min beskrivning hur min högutbildade ekonom-skolade akademiker från Damaskus blev behandlad av Arbetsförmedlingen som ville stryka 11 år från hennes CV, eller hur?”

Tino: ”SCBs data har inget med CV att göra, det är baserad på självrapporterade uppgifter.”

Pernilla: ”Och därför tror vi blint på SCB:s data?”

Tino: ”Om du vill avfärda SCB (som ger samma bild som tysk, norsk och dansk data) bör du ha starka argument eller källor. Man kan inte utarbeta arbetsmarknadspolitik på basis av felaktiga premisser. Då får din välvilja motsatt effekt”

(Här insinuerar Pernilla Ström att Tino Sanandaji ljuger.)

Pernilla: ”Här har jag tagit bort en kommentar som jag skrev om Tino Sanandaji. Den var dum och onödig och därför har jag raderat den.”

Tino: ”Din kryptorasistiska kommentar är inget svar på min kommentar om SCB. Jag och min familj hade bevisligen klarat sig bra i Iran också. Jag är van vid vulgära svenskar som inte förstår detta och kräver tacksamhet av mig och andra invandrare för vår framgång.

Min bakgrund har inget med sakfrågan att göra. Ditt försök att komma undan med grova sakfel genom att låtsas att jag har svensk invandringspolitik att tacka är unket, och att du känner Sven-Otto reflekterar illa på honom. Du drivs inte av välvilja.

Ha en bra dag, jag är klar med dig.”

Pernilla Ström lämnar denna replik okommenterad, och därmed var meningsutbytet slut. För denna gång.

Kategorier: Politik, Pseudovetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips